esmaspäev, 27. veebruar 2017

Meie tegemised


Olen juba pikemat aega mõelnud, et peaks need Seffi tehtud pahandused ka üles loetlema - aga teen seda mõnel järgmisel korral, kuigi ma pole isegi kindel, et ühe postitusga nendest kõigist jõuab rääkida :) Täna tahan jagada rõõmsaid hetki meie viimastelt näitustelt ja käikudelt.

Rõõmsatest sündmustest rääkides pean ajas ikka täitsa palju tagasi minema. Planeerisin kaks näitust veebruari kuusse, üks Valgas ja teine Valmieras. Näituseid planeerides teadsin, et Seffil peaks olema jooksuaeg jaanuari lõpus või veebruaris, sest umbes kuue kuu järel tal jooksuaeg on. Nende näituste planeerimine oli muidugi nö riski-bisness :), sest Eesti näitustest ei ole keelatud koera jooksuajaga osavõtt, Läti näitustel koera jooksuajal osalemine ei ole lubatud. Minu kergenduseks hakkaski Seffil jooksuaeg jaanuari teisel poolel, mis tähendas seda, et Valmiera näituse ajaks oli Seffil jooksuaeg möödas, samas Valga näituse ajal oli veel jooksuaeg täies hoos :D. Mõlemal näitusel olin händleriks mina ise!
Jooksuajal ei ole julgenud Seffit öösiti õues hoida - sel ajal on ta maganud kütmata saunaosas oma asemel. Peale jooksuaja lõppu läks Seffi tagasi õue - loomulikult vaatas ta esialgu, et no mis mõttes.... :D

Nagu ikka enne näitust kõik vajalikud toimingud - pesu, kammimine jm tuunimine. Lisaks ostsin poest ka jooksuajal peale piserdatava vahendi, mis peaks justkui lõhna neutraliseerima ja isaseid peletama. No ma ei tea, kas asi ka toimis, aga mingit isaste koerte tungi ma ei märganud. Näitusealas käisime ringi, aga samas Seffil teistsugust käitumist ei näinud ja oma aega ringi kõrval ootasime nii, et Seffi oli kogu aeg laua peal. Õnneks oli Valga näituse ajaks oli Seffil juba jooksuaeg niikaugel, et suurt veritsust enam ei olnud. Loomulikult olin mina eriti närvis selle näituse eel, sest kartsin, et mõni teine koeraomanik võib midagi halvasti öelda ja ei teadnud ka seda, kuidas Seffi ise reageerib - eks ka tema hormoonid ju möllasid. Aga otsustasin riski võtta ja see risk tasus end ära! Seffi oli oma klassi, st avaklassi parim, sai serdi kandidaadiks ja sai ka serdi. Lisaks sai ta tõu parima kandideerimisele, kahjuks jäi ta sel korral isasele koerale alla, kuid sai siiski VSP tiitli :D Selline tulemus Valgas on Seffi näituse-karjääri senini parim tulemus.
See foto on salvestatud digilehe Valgamaane.postimees.ee veebilehelt näituse kohta - nagu näha, käib meil ettevalmistus näituseks.




Poseerime kohtunikuga

Vasakul on näha samojeedi koerte selle näitusepäeva parim samojeedi koer (TP), Seffi oli parim emane koer (VSP)

Aeg on mängida!



Nii õnnelikud ja uhked :D

Valgas teisel päeval nii hästi ei läinud, saime küll tulemuseks suurepärane, kuid jäime teiseks oma klassis ja serdile kandeerida ei saanud.

Valmiera näitusele eelnevalt oli vaja käia Riias ja et Valmiera näituse ring hakkas alles kell 15, otsustasime ööseks Riiga jääda. Ööbisime ühes toredas apartmendis. Kuna oleme Seffiga samas ruumis vähe ööbinud koos (tavaliselt on ta külas viibides jahedamas koridoris eraldi, et tal mugavam öösel oleks), alguses veidi pelgasin seda olukorda. Tegelikkuses oli kõik aga väga hästi. Seffi magas öösel rahulikult oma asemel, ei trallinud ringi, vaid ootas kuni me hommikul kõrvaltoas ärkame. Kõik oli ideaalne :D Peale ärkamist ja jalutamist, porivaba koha otsimist asusime Riiast Valmiera poole teele. Enne Valmierat leidsime asfalteeritud platsi, kus saime Seffiga jalutada ja teda nö maha joosta enne näituse algust ja lasta tal kõik hädad ära teha :) Valmiera esimese päeva näitusel ei läinud väga hästi - sain aru, et Seffi oli kella 15ks juba väsinud. Ringi algus venis päris palju ja ega Seffi enam väga joosta ei viitsinud :D - esimest korda märkasin tema puhul sellist asja. Saime kohtunikult hindeks suurepärane ja saime ka serdi kandidaadiks. Serdi ringis hakkas Seffi käppa lonkama jooksu ajal, ma ei teagi, mis juhtus... Igatahes meie jaoks oli ring lõppenud :(
Ööbisime Valmiera ühes apartmendis. Öö möödus suhteliselt rahulikult ka uues kohas Seffi jaoks. Teisel näitusepäeval olime näituseringis jälle üksinda, saime tulemuseks suurepärane, serdi kandidaadiks ning hiljem emastest koertest neljanda koha ning ühtlasi ka serdi :D Nüüd on meil kokku kaks serti Eestist ja kaks serti Lätist. Kui Seffi saab ühe serdi kas Eestist või Lätist, saab Seffi kinnitada nii Eesti kui Läti tsempioniks :D

Justkui köökata, aga ei, hoopis Seffi ette valmistamine näituseks :D


Teise näitusepäeva tulemus Valmieras - SP, SK, SERT




Igatahes on kõik need näitused olnud nii õpetlikud ja olulised. Ma näen, et Seffi on nii tohutult arenenud nii lühikese ajaga. Jah, kui mitme koeraga on ringis koos jooksmine, siis see vajab veel oluliselt timmimist, sest Seffi tahaks teistega hoopis hullama hakata. Aga siis, kui üksi peame jooksma, suudab Seffi juba vaid käskluse peale jooksmist alustada ja teha seda ilma maiuseta. Mis minu jaoks on näitustega seoses kõige olulisem, on see, et Seffile meeldib see melu, mis näitusehallis valitseb :) Kui Seffile ei meeldiks, siis kindlasti minna ei saaks. Teine aspekt on see, et mina ise olen händlerina tohutult arenenud. Kui varem ma ikka kartsin ringi minekut nii meeletult, siis nüüd on kartus asendunud küll ärevusega, kuid see on kontrolli all. Mulle on kohale jõudnud teatud olulised näituseringis käimise asjaolud. Üks kõige olulisem on see, et kohtuniku hinnangut muuta ei saa, igal kohtunikul on oma nägemus. Kui kohtunik hindab kõrgelt tuleb rõõmustada ja kui saada nõrgem tulemus ei tohi sellesse väga kinni jääda, vaid tuleb õppida vigadest ja entusiastlikult edasi minna. Loomulikult on kurb, kui näitusel ei saavuta soovitud tulemust, aga rõõmu tuleb osata tunda ka ilusast sooritusest ja hindest suurepärane. Kõik see ei tule üle öö, vaid ka neid oskuseid tuleb treenida ning mõista, et näituse tulemus on oluline vaid koera omaniku jaoks :D

Vabariigi aastapäeval käisime järjekordsel matkal - juba neljas aasta järjest. Võib vist öelda, et tegu on traditsioonilise matkaga juba. Sel korral võtsime ette u 10 km pikkuse matka Kütioru matkarajal. Ilm oli ilus päikesepaisteline, umbes 1 kraad külma kuid lund oli sel aastal üsna vähe. Metsa vahel sai Seffi ka kelku vedada ja üsna palju lahtiselt joosta. Umbes poole matka pealt ühines meiega üks kohalik puhtavereline suurt kasvu krants, kes tundis üsna huvi Seffi vastu :D Paaril korral pidi Seffi haugatama, et võõras koer eemale hoiaks aga üldiselt oli nende läbimine sõbralik. Samas selle koera tõttu Seffit rihmast lahti ei julgenud lasta, sest võõras koer võib meie oma ära meelitada või mänguhoos kaugustesse joosta. Ei julgenud seda riski võtta. Peale matkamist, mis meil kestis umbes 3-4 tundi, läksime Verijärve äärde lõket tegema ja grillima. Ilus punkt sai nii päevale pandud. Kuna olime nii ametis matkamisega, siis ega fotosid väga palju ei saanudki tehtud :D aga mõned siiski.


Leia fotolt Seffi ;D

Seffi näha punases ringis :D






Sellised meie tegemised olidki :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar